Gençlik Değişimleri Projesi

Proje Adı: Zaman Elverdiğince Seyahat (Bir Yüzyıl, Dört Nesil)

04.09.2014 1062

Projenin Tanımı:

Günümüz gençlerinin en önemli sorunlarından birisi kuşaklar arası sosyal ve kültürel çatışmaların merkezinde bulunmalarıdır. Bu durum bazen bölgesel, bazen ekonomik-sosyo kültürel ve konjoktürel, bazen de yaşadıkları ailenin çekirdek veya geniş aile olmasına göre değişse de, hatta bir ulustan diğer ulusa önemli farklılıklar gösterse de bu sorunların çözümleri için yol ve yöntemler benzeşmektedir. 

Sorunlar genel olarak kuşakların etraflarındaki yaşam biçimlerini kendileştirme isteklerinden kaynaklanmaktadır. Kişi birlikte yaşadığı bireylerin kendisi gibi düşünmesini, kendisi gibi davranmasını, kendisi gibi tepkiler vermesini ve kendisi gibi yaşamasını, yani kendisi ile benzeşmesini beklemektedir. Bu isteğin frekansı kültürel düzeyi düşük, geleneksel ve ataerkil geniş ailelerde çok daha yüksektir.

Bu tür ailelerde en büyük sorunu gençler yaşamaktadırlar. Zira gençler bu tür ailelerde ve toplumlarda kuşaklar arası geçişi temsil ederler. Gençlik dönemi onların Bireyselliklerinin, kendini tanıma ve test etme ihtiyacının en yüksek olduğu dönemlerdir.

Gençlerin geleneksel geniş ailelerde, kendini tanıma, test etme ve bireyselliğini yaşama ihtimali oldukça güçtür. Ailenin karar alma süreçlerine dâhil edilmezler. Zira aile büyüklerinin tanımladığı, onlara da eski kuşaklardan intikal etmiş bir hayat tarzını ve dayatılmış geleneksel bir yaşam tarzını benimsemek zorundadırlar. Söz konusu gençler alenin oluşturduğu topluluğun dışında varlık gösteremezler, kendilerini ifade etmekte zorlanırlar ve birey olmaları oldukça güçleşir.

Çekirdek aileye mensup gençler diğerlerinden daha farklı sorunlar yaşamaktadırlar. Onların yaşamsal pratiklerini oluşturan alan anne, baba ve yakın sosyal çevrelerinden ibarettir. Dede ve nine gibi önceki kuşaklar biraz daha arka planda kalmıştır. Ailelerin diğer üyeleri olan amca, dayı, teyze, hala ve kuzenlerle ilişkiler daha zayıftır. Söz konusu gençlerin Bireysel yaşam pratikleri daha gelişmiştir. Ancak yukarıdaki olumsuz nedenlerle kendilerini daha zayıf ve korunaksız hissetmemeleri için tedbirler alınması gerekmektedir.

Kırsal alanlarda ve şehirlerde yaşayan gençlerin ise yaşadıkları bölge, sosyal çevre coğrafi alan, ekonomik ve kültürel farklılıklar, erişimsel zorluklar gibi birbirlerinden farklı problemleri onların kişisel ve sosyal gelişimleri üzerinde etkiler yapmaktadır.

 

Projemizin hedefi:

Gençlerin Değişik sosyal, kültürel, ekonomik ve coğrafi koşullarda yaşayan geniş ve çekirdek ailelerin yaşam biçimlerini araştırmalarını tanımalarını, o ailelerde yaşayan özellikle gençlerin sorunlarını ve bu sorunların çözümlerini tanımlamalarını sağlayarak, söz konusu yaşam biçimlerinin belgesel filmlerini ve fotoğraflarını çekmelerini, edindikleri birikimleri bir tiyatro eseri yazarak ve bu eseri; gençlerin ailelerde yaşadıkları sorunları ve çözümlerini ironik bir tarzda tiyatral olarak sahnelemelerini temin ederek empati kabiliyetlerini, tiyatral yeteneklerini, bireysel gelişimlerini ve dijital yeterliliklerini desteklemek.

 

Bu proje ile bir taraftan farklı yapılardan, farklı ekonomik, sosyal, sosyo-kültürel ve coğrafi bölgelerde bulunmaktan kaynaklanan ailelere mensup gençlerin kategorik olarak yaşadıkları sorunların ve bu sorunların çözümlerinin yine gençlerin perspektifinden araştırılması ve tanımlanması gerçekleştirilmektedir. 

Ayrıca gençler tarafından daha önceden belirlenen farklı coğrafi alanlarda farklı yapılardaki ailelerin yaşam biçimlerini konu alan o ailelerin (75-90 yaş), (60-75 yaş), (50-60 yaş), (30-50 yaş), (18-30 yaş) kategorilerindeki bayan ve erkek bireyleri ile ayrı, ayrı ve toplu olarak röportajlar yapılarak ve yaşam biçimlerinden kesitler aktarılarak belgesel filmleri ve fotoğrafları çekilecektir. 

Böylece gençlerin farklı aile yapılarını tanımaları, ailenin farklı yaş ve cinsiyetteki bireylerinin hayata bakış ve yorumla tarzlarını, özellikle gençlerin yaşam tarzlarını ve sorunlarını anlamalarını sağlayıcı böylece empati yeteneklerini geliştirici bir yol izlenecektir.

Yine katılımcılar tarafından tüm bu aşamalarda edinilen bilgi beceri ve tecrübelerin ışığında kısa bir tiyatro eseri yazılacaktır. Söz konusu eser hem gözlemlenen ailelerin hayat tarzlarını yansıtacak, hem de eleştirel olarak o ailelerde yaşayan gençlerin sorunlarına ve bu sorunların çözümlerine ışık tutacak ironik bir tarzda yazılacaktır. Yazılan bu eser katılımcılar tarafından sahnelenerek bölge halkına izletilecektir. Bu faaliyetin uygulanması hem katılımcıların söz konusu farklı yaşamları içselleştirmelerini, hem de kişisel gelişimlerini, dijital yeterliliklerini ve tiyatral becerilerini artıracaktır.